Olin todella innoissani, kun työharjoittelu Valvimolla alkoi toukokuussa 2021. Olin haaveillut harjoittelupaikasta Valvimolla jo pitkään, sillä ensimmäisenä opiskeluvuonnani Riia kävi kertomassa yrityksestään Valvimosta ja esittely teki minuun suuren vaikutuksen. Päätin jo silloin, että tuohon yritykseen haluan joskus harjoitteluun. Nyt, kun työharjoittelu on ohi kirjoitin tällaisen lyhyen koosteen siitä, mitä nämä viisi kuukautta ovat sisältäneet. Koosteen lisäksi tässä postauksessa mukana 10 vinkkiä opiskelijoille harjoittelupaikkojen hakuun. Jos siis suunnitelmissasi on työharjoittelu, tsekkaa vinkit ja minun kokemukset markkinoinnin harkasta.  

Riikan ja Lauran yhteistyö

Samaan aikaan kanssani Valvimolla aloitti toinen harjoittelija Laura Tyimofejev, joka suorittaa harjoitteluaan etänä Unkarista käsin. Laura on kansainvälinen opiskelija, jonka kanssa yhteinen kieli on englanti. Tämä jännitti minua aluksi hyvin paljon, sillä en ollut ikinä käyttänyt englantia työskennellessäni. Kuitenkin harjoittelun edetessä kielen käyttämisestä tuli arkipäivää ja kielitaitoni kehittyi hurjasti. Pidän kielitaidon kehittymistä hyvin tärkeänä asiana tulevaisuutta varten ja olen kiitollinen siitä, että harjoittelussa oli mahdollista kehittää tätä osa-aluetta. Ylipäätään yhteistyö ja erilaisten työtehtävien hoitaminen sujui Lauran kanssa loistavasti. Oli hienoa huomata, kuinka pystyimme auttamaan toisiamme erilaisissa tilanteissa.

Harjoittelun työtehtävät

Harjoittelun työtehtävistä päällimmäisenä mieleen ovat jääneet kaikki ihanat asiakastapaamiset, oman LinkedIn profiilin kehittäminen, sosiaalisen median sisällöntuotanto, blogipostausten kirjoittaminen sekä projekti, joka toteutettiin yhteistyössä Lapin AMK:n kanssa. 

Suunnittelin ja ideoin Valvimon Instagramiin kesän ajaksi julkaisusarjan nimeltä Some-vinkit. Laura auttoi minua paljon kuvien visuaalisen puolen kanssa, sillä hänellä on paljon kokemusta kuvanmuokkauksesta. Some-vinkkien tavoitteena on antaa monipuolisia ja erilaisia vinkkejä sosiaalisen median käyttöön. Jos haluat käydä lukemassa vinkkejä, ne löytyvät edelleen @valvimofi Instagramista.

Positiivista on ollut se, että Riia on antanut paljon aikaa ja melko vapaat kädet postausten suunnitteluun ja luomiseen. Ennen julkaisua olen kuitenkin aina näyttänyt Riialle tekeleeni ja olemme niitä yhdessä vielä hioneet, jonka jälkeen olen saanut julkaista ne Valvimon eri kanavissa.

Kiitos ♥!

Harjoittelusta jäi positiivinen fiilis ja paljon ihania muistoja. Vaikka olen suorittanut suurimmaksi osaksi harjoittelua etänä, minulla tulee varmasti ikävä Valvimon kotikonttoria, Riiaa, Valvimon asiakkaita sekä tätä työtä. Kesä ja syksy menivät yhdessä hujauksessa, ja tuntuu epätodelliselta että työharjoittelu on nyt ohi. 

Harjoittelun aikana olen saanut loistavia mahdollisuuksia verkostoitumiseen yrittäjien kanssa ja olen kehittänyt omaa asiantuntijuuttani markkinointiin liittyen. Ajattelin aluksi, että verkostoituminen olisi vaikeaa, mutta tämä harjoittelu on antanut siihen erinomaiset mahdollisuudet. Asiakastapaamiset jännittivät minua aluksi paljon, mutta kun kokemusta kertyi, odotin aina innolla seuraavaa tapaamista. Harjoittelussa olen päässyt hyödyntämään ja kehittämään niitä taitoja mitä minulla oli jo valmiiksi sekä olen oppinut paljon lisää itsestäni, markkinoinnista ja erilaisista digitaalisista työkaluista.

10 vinkkiä opiskelijoille harjoittelupaikan hakuun

  1. Ole ajoissa liikkeellä. Älä ajattele, että olisi “liian aikaista”, vaan kun harjoittelun ajankohta on selvillä, voit aloittaa harjoittelupaikkojen etsimisen.
  2. Etsi harjoittelupaikkoja koulun omista kanavista, netistä, ilmoitustauluilta, somesta, tai kysy opettajilta, tuutoreilta sekä opiskelijakollegoiltasi, tapoja on monia.
  3. Tutustu oman koulusi harjoittelu -tiedostoihin ja keskustele opinto-ohjaajasi kanssa mahdollisesta harjoittelusta.
  4. Perehdy yritykseen mihin olet hakemassa harjoitteluun. Millaiset työtehtävät sinua kiinnostavat yrityksessä?
  5. Soita, lähetä sähköpostia tai kontaktoi somessa → kanavia on paljon, joten mieti, missä olisi helpointa ottaa yhteyttä.
  6. Ole valmis kertomaan, millaista osaamista sinulta löytyy ja mistä olet kiinnostunut.
  7. Kun otat yhteyttä, esittele itsesi ja kerro selkeästi millä asialla olet.
  8. Päivitä cv ja LinkedIn profiilisi ajantasalle tai luo sellainen jos sinulla ei vielä ole. Näihin apuja löytyy niin googlesta kuin opettajilta.
  9. Älä säikähdä, jos sinut halutaan tavata kasvotusten tai verkossa. Ota tapaamiseen mukaan iloinen mieli, kalenteri sekä muistiinpanovälineet.
  10. Älä lannistu, jos heti ensimmäinen hakemus ei tuota tulosta. Harjoittelupaikat voivat olla joskus kiven alla ja pilvien päällä, joten siksi on hyvä olla ajoissa liikkeellä.
Tsemppiä harjoittelupaikan hakuun!
Riika

Riika Saastamoinen

Riika Saastamoinen on markkinoinnin harjoittelija ja liiketalouden opiskelija Lapin ammattikorkeakoulussa. Riikan mielenkiinnon kohteita ovat erityisesti markkinointi sosiaalisessa mediassa ja sisällöntuotanto erillaisiin digitaalisiin kanaviin.