“Mistä sie olet poissa?”

Tuo kysymys on esitetty minulle valehtelematta kymmeniä kertoja viimeisen kolmen vuoden aikana. Se myös aluksi vaivaannutti minua hieman, koska siihen on vaikea vastata.

Olen syntynyt Helsingissä ja asunut Helsingin lisäksi ennen Lappiin muuttoa Kauniaisissa, Espoossa, jälleen Helsingissä ja jälleen Espoossa. Olen ehtinyt muuttaa tähän päivään mennessä yhdeksän kertaa, opiskellut seitsemässä eri koulussa ja työskennellyt yhdessätoista eri yrityksessä. Voit siis kuvitella että kaikenlaista on tullut nähtyä ja monenlaisiin ihmisiin tutustuttua. Mikä Lapissa sitten on niin hienoa että tunnen olevani täällä enemmän kotona, kuin missään aikaisemmin?

En ole poissa mistään, mutta nyt olen täällä.

Lappiin muutettuani ensimmäiset puolisen vuotta vierähtivät Kolarissa, 3800 asukkaan kunnassa. Muutos oli melkoinen, sillä Kolarissa opin tuntemaan naapurini äkkiä, samalla kun etelässä en välttämättä koskaan tavannut saati nähnyt seinänaapureitani. Työskenneltyäni talvisesongin Yllästunturin kupeessa, oli aika hakea töitä muualta.

On ikävä tosiasia, että töiden saaminen vahvasti talvimatkailusta hengittävästä kunnasta on hankalaa. Vaikka olinkin onnellisessa asemassa, jossa työllistyminen Ylläksen hienoihin maisemiin oli mahdollista, tunsin että uusien ovien avaaminen oli omiin tavoitteisiini pääsemisen kannalta välttämätöntä.

Löysin paikkani Rovaniemeltä

Niinpä löysin paikkani Rovaniemeltä, Lapin pääkaupungista, jossa asukkaita on noin 62 000 sekä 8000 opiskelijaa. Rovaniemi on pitänyt minua hyvänä jo reilun kahden vuoden ajan. Pääkaupunkiseudun 1,4 miljoonaan asukkaaseen verrattuna Rovaniemi on yllättävän monimuotoinen paikka asua: kasvava matkailu ja ympäri Suomea ja maailmaa tänne hakeutuvat opiskelijat tekevät kaupungista rikkaan.

Kaiken tämän lisäksi tunnen, että juureni ovat vahvasti Savossa. Varkauden iltatorit ja mummolassa vietetyt kesät kuuluvat rakkaimpiin lapsuusajan muistoihini. Rippikoulunkin suoritin Leppävirralla, koska juhlat täytyi ehdottomasti järjestää mummolassa. Matkustankin aika-ajoin Savoon tapaamaan sukulaisia ja ystäviä.

Miksi Lapissa on niin mahtavaa?

Tuohon kysymykseen on helppo vastata: Ihmiset, luonto ja kahdeksan vuodenaikaa. Lisäksi Lapissa pidetään yhtä. Ei täällä vihata naapureita tai yritysmaailmassa kateudella katsota toisten menestystä. Lapissa osataan antaa tilaa toisten onnistumisille ja autetaan kanssaihmistä. Jos tätä nyt sattuu lukemaan sellainen, joka ei tuota toisten auttamisen taitoa vielä satu omaamaan, voi mallia ottaa niiltä, jotka pyrkivät saavuttamaan hienoja asioita yhteistyössä muiden kanssa.

Olen itse saanut todistaa lappilaista yhteishenkeä muun muassa töiden ja opintojen ohessa Lapin ammattikorkeakoulussa, työharjoittelussa Reddo Partnersilla, sekä Rovaniemen nuorkauppakamarin koejäsenenä toukokuusta lähtien.

Lapin kesä

Minä ja Espoon ystäväni Matilda Rollopopissa kesällä 2016.

Meillä on kaunis kesä (näköjään välillä myös helteinen) ja keskiyönaurinko, jota seuraa ruska, joulukaamos, pakkastalvi, kauniit keväthanget ja jäidenlähtö. Voin vaikka suunnistaa hillasuolle kyykkimään, jos oikein innostun. Kesä Lapissa on myös erilaisten tapahtumien juhlaa. Voitko uskoa, että kävin ensimmäistä kertaa festareilla vasta muutettuani Rovaniemelle vuonna 2016?

Ystävät ovat yksi elämän tärkeimmistä voimavaroista

Voin kiitollisena todeta, että niitä minulla on täällä Lapissa paljon. Odotan innolla syyskuuta, jolloin ystävilläni ympäri Suomea on mahdollisuus kokoontua tänne Napapiirille juhlimaan valmistujaisiani. Mainittakoon myös, että nuo juhlat ovat osoitus verkostojen ja yhteistyön tärkeydestä. En malta odottaa että pääsen kertomaan niistä lähempänä tarkemmin.

Meillä ei Lapissa ole ruuhkia tai tungosta. Ihmiset täällä ovat sydämellisiä, sisukkaita ja osaavia.

Olen tullut kotiin.

Riia Valvimo

Lähteet:

https://www.rovaniemi.fi/fi/Palvelut/Kuntainfo/Kunta-lyhyesti

http://www.kolari.fi/fi/tietoa-kunnasta/perustiedot-kolarista.html

https://www.helsinginseutu.fi/hs/selkosivut-fi/kaupungit/paakaupunkiseutu/

http://www.lappi.fi/8-vuodenajan-kuvaukset

Lue myös:

On uskallettava lähteä – Miksi muutin Lappiin?

Kategoriat: Lappi

Riia Valvimo

Iloinen yrittäjä Riia Valvimo on erikoistunut henkilö- ja asiantuntijabrändäykseen sekä markkinointiin sosiaalisessa mediassa. Riia kouluttaa, konsultoi ja sparraa markkinoinnin teemoihin innostavasti ja selkeästi. Sähköposti: riia(at)valvimo.fi Puhelin: 050 3366 980