Voitteko kuvitella, että eräs yrittäjä totesi minulle aikoinaan: “Opiskelu on ihan turhaa, kaikki on mahdollista oppia tekemällä”. Toisaalta toinen yrittäjä kannusti minua opiskeluun. Itse olen kouluttautumisen puolestapuhuja. En nyt olisi tässä, jos en olisi päättänyt kehittää osaamistani opiskelemalla. Nyt tradenomitutkintoni viimemetreillä näen tulevaisuuteni kirkkaampana kuin koskaan.

​Asioita oppii tekemällä

Ajankohtaisen ja luotettavan tiedon lähteille voi kuitenkin olla vaikeaa, raskasta ja aikaa vievää hakeutua yksin tai ilman apua. Opiskelupaikka tarjoaa mahdollisuuden kehittää omia taitoja asiantuntijoiden ohjauksessa ja luoda korvaamattomia työelämän verkostoja. Se miten paljon opiskelusta saa irti, riippuu myös paljon opiskelijasta itsestään.

Sani Leino totesi osuvasti Social Selling Mastery -podcastin jaksossa “Motivaatio” että “Koulu tai työ ei automaattisesti tuo sun elämään sitä mitä sä haluat, vaan ne on mahdollistajia”.

​Nuo sanat osuivat ja upposivat, sillä olen usein huomannut asenteiden oppilaitoksia ja työpaikkoja kohtaan olevan mallia “miten voin osata, jos minulle ei kerrota?”. Sen sijaan että odotat jonkun antavan sinulle tarkat ohjeet tai aukottoman teorian johonkin asiaan, voisitko itse kysyä, kyseenalaistaa, kokeilla tai tehdä jotain? Ota kaikki irti toimintaympäristöstäsi. Me olemme kaikki täällä oppimassa uutta.

Avaa mielesi ja mieti, mitä voit tehdä tänään paremmin kuin eilen?

​Jos työpaikalla tai oppilaitoksessa tuntuu hankalalta saada äänensä kuuluviin, etsi taho, joka sinua kuuntelee. Mieti myös konkreettisesti, mitä haluaisit toimintaympäristössäsi muuttaa ja miten. Hyvin perustellut ja dokumentoidut kehitysehdotukset otetaan varmemmin huomioon. Jos nyt ajattelet että ”ei ole minun tehtäväni kehittää”, suosittelen pohtimaan mitä voisit pienellä työpanoksellasi saada aikaan ja mikä on pahinta mitä voi tapahtua?

Tulet luultavasti huomaamaan, että oma-aloitteisuuteen ja kehitysehdotuksiin liittyvät uhat ovat huomattavasti pienemmät kuin mahdollisuutesi saada aikaan jotain hienoa.

Onnellinen elämä ei tule “avaimet käteen” pakettina.

Se tulee suunnittelemalla ja toteuttamalla, innostumalla ja oivaltamalla, uskaltamalla ja lopulta onnistumisten ja epäonnistumisten kautta.

Älä pelkää vaan tee mitä tarvitsee, jotta pääset sinne missä haluat olla.

“Olen etsijä ja haaveilija. Olen löytäjä ja tekijä.
Olen salaisuus ja varjo. Olen vastaus ja tieto.” –Lapin AMK

Lähteet:

https://soundcloud.com/sani-leino

https://www.lapinamk.fi/fi/Esittely/Lapin-AMKin-strategia


Riia Valvimo

Iloinen yrittäjä Riia Valvimo on erikoistunut henkilö- ja asiantuntijabrändäykseen sekä markkinointiin sosiaalisessa mediassa. Riia kouluttaa, konsultoi ja sparraa markkinoinnin teemoihin innostavasti ja selkeästi. Sähköposti: riia(at)valvimo.fi Puhelin: 050 3366 980