Vuoden koru 2025 -korunäyttely Kello- ja korumuseo Kruunussa
Share
4.12.2024-19.1.2025, Suomen kello- ja korumuseo Kruunu, Ahertajantie 3, Tapiola
02100 Espoo.
Vuoden koru 2025 finalistityöt esillä museo Suomen kello- ja korumuseo Kruunun pop-up tilassa!
Vuoden koru -kilpailu on noussut yhdeksi suomalaisen korumuotoilun merkittävistä tapahtumista. Kilpailu juhlistaa kotimaista koruosaamista, rohkeaa korudesignia ja tarinoita korujen taustalla. Kilpailu järjestetään nyt seitsemättä kertaa, ja sen tarkoituksena on esitellä suomalaisen koruosaamisen monipuolisuutta. Riia Valvimon Lapissa luoman Satumetsän ihmeet -finalistikorumalliston koruja pääsee ihastelemaan Espoon Tapiolassa Kello- ja korumuseo Kruunussa 4.12.2024-19.1.2025.
Näin kilpailun esiraati kommentoi Riian suunnittelemaa Satumetsän ihmeet -korusarjaa: ”Koruissa on satumainen kerronnallinen tyyli, joka erottuu. Hahmollisia koruja nähdään vähemmän markkinoilla Suomessa. Koruissa on oivaltavasti yhdistetty erilaisia pintoja ja rikkoutunut kehämuoto. Erityisesti korun osittainen läpinäkyvyys ja taidokkaat aukotukset tekevät siitä visuaalisesti vangitsevan ja huolellisesti mietityn kokonaisuuden.”
Kilpailun suojelija ja esiraadissa toiminut Suomalaisen Työn toimitusjohtaja Katri Viippola, kiteyttää tämän vuoden kilpailua: ”Ehdokkaiden taso oli korkealaatuinen ja raadissa saimme aidosti tehdä työtä, jotta saimme valittua 10 kärkiehdokasta yleisön äänestykseen. Suomalaisen korumuotoilun tulevaisuus näyttää ehdolle tulleiden töiden valossa vahvalta ja tarinat korujen takana ovat samaan aikaan sekä herkkiä että rohkeita.”
Vuoden koru 2025 -finalistit
BLOOM, Laura Darth (Helsinki)
FLORAL MYSTIQUE, Katja Luukkonen (Espoo)
KESÄSADE, Mari Syrén (Pori)
LEHTO, Silja Kivioja (Kuopio)
LUMEN POLUT, Virve Inget (Oulu)
OCULATA, Annika Eklöf (Porvoo)
ROTTINGILLA, Riia Smedlund (Oulu)
SATUMETSÄN IHMEET, Riia Valvimo (Rovaniemi)
SUOJA, Pia-Mari Jull (Helsinki)
TYRSKY, Satu Pyhänniska (Oulu)
Kilpailun esiraadissa mukana olivat toiminnanjohtaja Henrik Kihlman (Suomen Kultaseppien Liitto), museonjohtaja Essi Pullinen (Suomen kello- ja korumuseo Kruunu), Joni Viitanen (NSG Sweden) team leader sekä Vuoden koru -kilpailun tuottaja & perustaja Johanna Lundán (Jules & Beryl Oy).
Vuoden koru on kunnianosoitus suomalaiselle kultasepän käsityölle ja sen tulevaisuudelle. Lisäksi kilpailun kautta korostetaan alan työllistävää vaikutusta, erityisesti pienyrittäjien ja käsityöläisten keskuudessa. Samalla nostetaan esiin suomalaista kultasepäntyötä osana kulttuuriperintöä.
"Kilpailu tukee suomalaista työtä ja lisää tietoisuutta korumuotoilun vastuullisuudesta sekä ekologisuudesta," kertoo kilpailun tuottaja Johanna Lundán. Hänen mukaansa suomalaiset korut ovat vastuullinen ja kestävä hankinta, joka ylläpitää myös omaa kulttuuriperintöämme.
Finalistien joukkoon ensimmäisellä osallistumiskerralla
Valvimon perustaja Riia Valvimo osallistui kilpailuun nyt ensimmäistä kertaa. Finaaliin edenneen Satumetsän ihmeet -hopeakorumalliston inspiraationa toimivat lapsuudestakin tutut sadut, joihin uppoutuessa muu maailma helposti unohtuu. "Halusin malliston korujen ilmentävän satujen kepeää tunnelmaa ja mielen vapautta", Riia Valvimo kertoo ajatuksistaan malliston takana.
Huomionarvoista näissä design-koruissa on niiden valmistusmenetelmät ja erilaiset pintäkäsittelyt. Korut valmitetaan alusta loppuun käsityönä ja erityistä korusepän kädentaidon taituruutta esittelee koruissa käytetty niittaustekniikka, joka osaltaa mahdollistaa korujen kerroksellisuuden ja erilaiset pintakäsittelyt. Satumetsän ihmeissä käytetään lisäksi värillisiä safiireja.
Vuoden koru 2025 -finalistikorut ovat esillä Suomen kello- ja korumuseo Kruunun pop-up-tilassa. Äänestä suosikkiasi Vuoden koruksi 2025 Jules & Berylin verkkosivuilla >>
Kuvat: Vuoden koru 2025 -kilpailun järjestäjä Jules & Beryl, Ellina Noronen